Пам’ятка для пацієнта з неалкогольним стеатогепатитом

У теперішній час неалкогольний стеатогепатит (НАСГ) найпоширеніше хронічне захворювання печінки, що може призводити до погіршення якості життя, інвалідизації та розвитку цирозу печінки (ЦП). НАЖХП об’єднує спектр клініко-морфологічних змін печінки, що представлені неалкогольним жировим гепатозом, неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ), фіброзом, цирозом печінки (ЦП) та гепатоцеллюлярною карциномою (ГЦК), що розвиваються у пацієнтів, які не вживають алкоголь в гепатотоксичних дозах. Розвиток НАСГ тісно пов’язаний з метаболічним синдромом, інсулінорезистентністю, цукровим діабетом 2 типу та тригліцеридемією.

Не призначайте собі лікування самостійно, почувши телевізійну рекламу або за порадою рідних та друзів, які не мають відповідної освіти та досвіду лікування хронічних захворювань печінки.

З метою забезпечення ефективності та безпечності фармакотерапії, необхідно дотримуватись рекомендацій щодо застосування лікарських засобів призначених лікарем та інструкції для медичного застосування препаратів. До завершення курсу лікування слід зберігати первинну та/або вторинну упаковку лікарського засобу на якій зазначені назва, форма випуску, доза, серія, дата випуску, термін придатності, назва виробника лікарського засобу. Виконання порад лікаря щодо зміни способу життя: обмеження вживання деяких продуктів харчування, дотримання режиму фізичного навантаження, підтримання оптимальної маси тіла, відмова від алкоголю — єдиний шлях, що допоможе.

Порушення обміну холестерину, ліпідів та вуглеводів – основний фактор виникнення НАСГ. Визначте свій рівень холестерину та глюкози в крові. Загальний холестерин не повинен перевищувати 5,2 ммоль/л, глюкози в крові не вище 5,5 ммоль/л.

 Слідкуйте за масою тіла. Розрахуйте свій індекс маси тіла (ІМТ): маса (кг) розділити на зріст (м 2 ). Норма ІМТ < 25, якщо індекс маси перевищує 25, проаналізуйте Ваше харчування й фізичну активність, порадьтесь з лікарем та внесіть зміни у своє життя. Зверніть увагу на об’єм своєї талії, якщо він перевищує 80 см у жінок і 94 см у чоловіків, то це вказує на абдомінальний тип ожиріння, що часто супроводжується прогресуванням захворювань, пов’язаних з ожирінням, та метаболічним синдромом. Якщо Ви поставили собі за мету схуднути, пам’ятайте, що масу тіла потрібно зменшувати поступово.

Фізична активність сприяє нормалізації маси тіла, зниженню артеріального тиску, тренує серцево-судинну систему та м’язи, знімає стрес та психоемоційне напруження, покращує Ваш сон та самопочуття. Мета, до якої необхідно прагнути – 30-45 хвилин швидкої ходьби додатково щодня або хоча б 5 разів на тиждень. Обов’язково порадьтеся з лікарем про допустимий рівень навантажень. Не зробіть собі шкоди!

Намагайтесь дотримуватися принципів раціонального харчування. Їжа повинна бути різноманітною, містити достатню кількість фруктів та овочів (не менше 400 г на день), необхідно зменшити в раціоні кількість жирів тваринного походження, цукру, солодощів та продуктів, що містять багато холестерину. Нижче розміщено «Дієтичні рекомендації щодо правильного вибору продуктів харчування», що допоможуть Вам визначитись з раціоном харчування.

Не досолюйте готові страви. Надлишок солі міститься у копчених виробах, м’ясних та рибних напівфабрикатах, консервах, тощо.

Нормалізуйте режим харчування: харчуйтесь частіше, але меншими порціями. Рекомендується повноцінний сніданок та обід а після 18.00 бажано зменшити вживання їжі та віддавати перевагу низькокалорійним продуктам. Важливо знати, що надмірне вживання алкоголю сприяє розвитку алкогольного гепатиту. Допустимі дози для практично здорової людини — не більше 30 мл етанолу на добу для чоловіків та 20 мл для жінок.

Психоемоційні перевантаження негативно впливають на стан здоров’я. Дотримуйтесь режиму праці та відпочинку, подбайте про повноцінний сон. Не створюйте стресових ситуацій, не допускайте агресивної поведінки, роздратованості, негативних емоцій – це в першу чергу шкодить Вашому здоров’ю. Будьте доброзичливими, навчіться керувати своїми емоціями, частіше посміхайтесь. Спілкування з природою, домашніми тваринами, хобі допоможуть Вам підтримувати психологічну рівновагу. Якщо у Вас пригнічений настрій, порушення сну – зверніться до лікаря.

Як самому розпізнати захворювання печінки? Підступність багатьох печінкових недуг в тому, що вони протікають безсимптомно, у прихованій формі. Іноді можуть турбувати невмотивована стомлюваність, зниження апетиту, погана переносимість жирної їжі, гіркота в роті, відчуття дискомфорту у правому підребер’ї. Якщо вчасно не зупинити патологічний процес, хвороба перейде у хронічну форму, гірше піддається навіть раціональному активному лікуванню, результат якого великою мірою залежить від стадії процесу. Класичні ознаки захворювань печінки, що далеко зайшли: втома, зниження працездатності, втрата апетиту, нудота, іноді біль у животі, пожовтіння шкіри та білків очей, потемніння сечі.

Фактори ризику розвитку НАЖХП та супутні стани. Надмірна вага тіла, артеріальна гіпертензія у поєднанні з біохімічно виявленими порушеннями жирового обміну (підвищений холестерин, тригліцериди), клімактеричні зміни, вік старше 50 років, цукровий діабет 2-го типу, жовчнокам’яна хвороба, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, стрімка втрата ваги: 1,5 – 2 кг на тиждень, голодування, збільшення розмірів печінки, виявлене в процесі обстеження з приводу іншого захворювання, вживання алкоголю у небезпечних дозах (40 г етанолу щодня для чоловіків і 20 г — для жінок). При наявності хоча б одного з вище зазначених факторів, пацієнту слід звернутися до фахівця для обстеження на предмет виключення захворювання печінки.

«Печінкові знаки». У ряді випадків, при уже існуючих хронічних захворюваннях печінки, пацієнт може виявити так звані «печінкові знаки», що зазвичай з’являються при хронічних процесах: судинні зірочки на шкірі в області плечового пояса, передньої поверхні грудної клітки та черевної стінки, що нагадують павучків; червоні долоні та/або яскраво червоний, «лакований» язик; тремор пальців кистей; кровоточивість ясен, жовтушність білків очей; свербіж шкіри. При виявленні хоча б двох з перерахованих вище симптомів, пацієнту настійно рекомендується звернутися до фахівця, який займається діагностикою та лікуванням захворювань печінки.

Якщо ви вже знаєте про своє хронічне захворювання, як легко розпізнати загострення? Просте самообстеження з інтервалом у 2-3 дні дозволяє пацієнтові самому виявити погіршення та швидко звернутися до лікаря. У блокнот рекомендується регулярно вносити такі дані: дату, вагу, об’єм живота на рівні пупка, частоту випорожнень, баланс рідини за добу (підсумовувати усю прийняту всередину рідину — чай, воду, суп, фрукти, а також підраховувати об’єм добової сечі). Пацієнт з набряками та асцитом повинен за добу виділяти на 200 мл рідини більше, аніж приймати всередину (велика втрата рідини з сечею небажана тому, що може спровокувати енцефалопатію). Отже, якщо ваша вага за 3-4 дні збільшується більш ніж на 1 кг то, ймовірно, в животі зібралася рідина. Чорні випорожнення можуть вказувати на кровотечу з розширених вен стравоходу та шлунку. Змінюється ваш підпис — з’являються гачки, зубці або навіть обривки букв — вірогідно ваше захворювання ускладнилося порушенням діяльності мозку. За появи хоча б одного з перерахованих вище симптомів треба звернутися до лікаря. Зміна способу життя вимагатиме від Вас щоденних зусиль. Ваші звички формувались впродовж багатьох років, Ви не зможете позбавитись від них одразу. Ставте перед собою реалістичні цілі, йдіть до них крок за кроком, якщо щось не виходить – не зупиняйтесь, йдіть далі. Тільки від Вас залежить стан Вашого власного здоров’я.

Щоденник самоконтролю

Дата Вага тіла Артеріальний тик Об’єм талії Примітки
         

 

Дієтичні рекомендації щодо правильного вибору продуктів харчування:

Категорії продуктів

Рекомендовані продукти та страви Бажана кількість Продукти обмеженого вибору Продукти та страви, що їх слід уникати
Жири Олії: оливкова, соняшникова, кукурудзяна, льняна 3 — 5 чайних ложок на день Вершкове масло не більше 30 г на добу Тваринні жири (смалець, яловичий, баранячий жири, тверді маргарини, спреди)
М’ясо Кролик, індичка, курка без видимого жиру та шкірочки у відвареному вигляді, приготовані на пару, запечені, тушковані з овочами, зеленню 1порція (80 – 100 г) на день, іноді 2 порції на день Нежирна яловичина, молода баранина, телятина, пісна свинина, пісна шинка, страви з м’ясною начинкою, варені ковбаси, сосиски Жирне м’ясо та птиця, паштети, копчені та сирокопчені ковбасні вироби, смажені, копчені, мариновані м’ясні вироби
Яйця Яйця у стравах, омлет, білковий омлет, яйця зварені на м’яко 3 — 4 яйця на тиждень Яйця відварені на твердо Смажені, яєчня
Риба та рибопродукти Усі види риби, у тому числі жирна морська риба приготована на пару, запечена 1 порція (100 – 120 г) на день Запечена риба без шкірочки, заливна, мідії, омари, креветки, кальмари Смажена риба, копчена, солона риба, оселедець, ікра
Молочні продукти Молоко та кисломолочні продукти до 1 % жирності, йогурти з натуральними наповнювачами, нежирна сметана у страви, кисломолочний сир до 5% жирності Кисломолочні напої – 1-2 порції у день, сир кисломолочний 70-100 г у день Знежирені сорти твердого сиру, сиркові десерти, ряжанка 2,5 % жирності Жирна сметана, глазуровані сирки, жирний солоний твердий сир, згущене молоко, вершки, жирні кисломолочні продукти
Фрукти, ягоди Свіжі ягоди та фрукти: гранат, червона, чорна смородина, вишня, малина, лимони, ожина, чорниця, ківі, сушені, заморожені фрукти та ягоди Не менше 2 порцій на день Солодкі сорти яблук, винограду, банани, ізюм, хурма, соки без додавання цукру Фрукти у сиропі, консервовані та мариновані фрукти
Овочі Сезонні овочі у свіжому, відвареному вигляді, приготовані на пару, картопля із шкірочкою, овочеві рагу заправлені сметаною, бобові, заморожені овочі, зелень. Не менше 3-х порцій на день Консервовані овочі без використання оцту; овочі та картопля, тушковані, вимочена квашена капуста Соління, мариновані овочі, смажені на тваринному жирі картопля та овочі, чіпси картопляні, картопля фрі
Злакові Хліб із житнього та пшеничного борошна ІІ ґатунку, страви із цільнозернових видів круп (вівсяна, гречана, пшоняна), не шліфований рис, макаронні вироби (із твердих сортів пшениці, гречані), пісні хлібобулочні вироби, галетне печиво До 5 скибочок хліба на день та 1-2 порції каші (3 повних столових ложки) на день Макаронні вироби із борошна вищого ґатунку, солодкі каші, пісочні та бісквітні тістечка, здобні вироби приготовані на рекомендованих жирах. Хлібобулочні вироби із борошна І гатунку, смажені пиріжки, кондитерські вироби з додаванням рослинних жирів, сухарики промислового виробництва
Супи Вегетаріанські овочеві та круп’яні супи, овочеві супи п’юре 1 порція на день Супи на знежиреному бульйоні, рибні супи із нежирної риби Супи на кісткових та м’ясних бульйонах, супи-пюре
Напої Чай без цукру, неміцна кава, відвар шипшини, рослинні, рослинно-ягідні чаї, мінеральна негазована вода В межах загальної кількості рідини на день Алкогольні напої в перерахунку на 20 г алкоголю, солодкі та газовані напої Міцна кава, чай, кава з вершками, какао.
Десерти Фруктові салати, фруктове несолодке морозиво, заморожені соки 1-2 порції на день по сезону Мед — 2-3 чайні ложки Вершкове морозиво, десерти з додаванням цукру та вершків
Кондитерські вироби Лукум, нуга, карамельні цукерки До 30 г на день Мармелад, пастила, халва, випічка з прісного тіста з фруктовими начинками Шоколад, ірис, кондитерські вироби з додаванням вершкового масла та рослинних жирів
Горіхи Волоські, мигдаль, каштан 1-2 горіхи на день Фісташки, кеш′ю. Кокосовий горіх, солені горішки, арахіс
Приправи Пряні трави, куркума, гірчиця, перець, хрін Усі сезонні трави Молочний, сметанний, соєвий соуси, нежирні соуси на рекомендованих жирах. Майонез.

Оновлені рекомендації ВООЗ з розрахунку енергетичних витрат

Крок І:  Визначення рівня основного обміну

Чоловік (18-30 років) = (0.0630 x маса тіла у кг + 2.8957) x 240 ккал/день;

Чоловік (31-60 років) = (0.0484 x маса тіла у кг + 3.6534) x 240 ккал/день;

Жінка (18-30 років) = (0.0621 x маса тіла у кг + 2.0357) x 240 ккал/день;

Жінка (31-60 років) = (0.0342 x маса тіла у кг + 3.5377) x 240 ккал/день.

Крок ІІ: Визначення фактору фізичної активності

Низький (малорухомий спосіб життя < 30 хв. на день) — 1,3;

Середній (помірні регулярні навантаження – 30 хв. – 60 хв. на день) — 1,5;

Високий (інтенсивні регулярні навантаження або фізична робота > 60 хв. на день) — 1,7.

Крок ІІІ: Оцінка загальних енергетичних витрат

Загальні енергетичні витрати = Рівень основного обміну х фактор активності.

Класифікація статусу харчування за ІМТ (вага тіла, кг/зріст, м2 )

Знижений ІМТ Нормальний ІМТ Надмірна вага тіла Ожиріння І ступеня Ожиріння ІІ ступеня Морбідне ожиріння
< 18,5 кг/м 2 18,5-24,9 кг/м2 25-29,9 кг/м2 30-34,9 кг/м2 35-39,9 кг/м2 >40 кг/м2